WaterLANDS Artist Engagement Residency

WaterLANDS is een vijfjarig, door de EU Green Deal gefinancierd project. Doel is om beschadigde wetlands in heel Europa te herstellen en de basis te leggen voor bescherming in grotere gebieden. In vijftien gebieden wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden tot herstel. In zes gebieden wordt ervaring opgedaan met praktische uitvoering en de Eems-Dollard-delta is er daar één van.

WaterLANDS wil kunst ‘een integraal onderdeel’ laten zijn van het herstel van de wetlands en ziet kunst en wetenschap als complementaire disciplines, die beide gedreven worden door nieuwsgierigheid en onderzoek. Ze kunnen verschillende perspectieven op herstel bieden en leiden tot unieke samenwerkingen.

Sophie Hirschelmann nam de groep kunstenaars in Juni 2024 mee op een rondleiding door de Michael Succow Foundation en de Karrendorf Meadows in Greifswald tijdens de collectieve onderzoeksreis.

De ‘Artists in Residence’ zijn: Maria Nalbantova (Bulgarije), Elo Liiv (Estland), Christine Mackey (Ierland), Claudio Beorchia (Italië), Marjolijn Dijkman (Nederland), en het duo Laura Harrington en Fiona MacDonald (Verenigd Koninkrijk).

Zij nemen allemaal deel aan het herstelproject van een van de zes locaties. Tijdens deze residentie denkt elke kunstenaar na over het herstel van de locatie en probeert hier de bewoners bij te betrekken om het bewustzijn van het belang van herstel te vergroten. Zo wordt kennis opgedaan die gedeeld kan worden binnen en buiten het project. Het verblijf van de kunstenaars zal leiden tot een eindpresentatie in 2026.

Film still van ‘Reclaiming Vision’, Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen, 2018

De kunstenaar Marjolijn Dijkman (Groningen, 1978) is een van de zeven kunstenaars die als ‘artist in residence’ deelneemt in de herstelprojecten van wetlands in Europa. Ze richt zich op de Eems-Dollard Delta, een van de projecten van WaterLANDS.

Marjolijn werkt aan meerjarige procesmatige onderzoeksprojecten die resulteren in verschillende werken, evenementen, tentoonstellingen en publicaties. Ze schrijft zelf over haar werk: “Ik ben een op onderzoek gebaseerde en multidisciplinaire kunstenaar die gebruik maakt van film, fotografie, beeldhouwkunst en installatie. Mijn praktijk richt zich op de punten waar cultuur en andere onderzoeksgebieden elkaar kruisen.”

‘Here Be Dragons’, beeldcollage met ets van Hans Egede (1734) en foto van Marjolijn Dijkman (2010), Maasvlakte, Rotterdam, NL

Marjolijn baseert haar bijdrage op haar ervaringen met het herstel van de Eems-Dollard-delta. Grote delen van dit gebied zijn aangewezen als Natura 2000-gebied, zowel in Nederland als in Duitsland. Het estuarium, waarvan de waterkwaliteit slecht is door het vele slib, wordt bedreigd door de stijging van de zeespiegel. Door de aanleg van een dubbele dijk wordt via WaterLANDS een proefgebied van ongeveer 39 hectare ontwikkeld, waarin, verdeeld over drie compartimenten, wordt ingezet op kleiwinning en natuurontwikkeling, aquacultuur en zilte landbouw.

‘Liquid Properties’, Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen, installatie voor Munchmuseet on the Move, Oslo, 2018

_

Team WaterLANDS Artist Engagement Residency Eems-Dollard

Artist in Residence Eems-Dollard: Marjolijn Dijkman

Coördinatie WaterLANDS Artist in Residencies: Catriona Devery (UCD, Universiteit Dublin)

Coördinatie WaterLANDS Artist in Residence Eems-Dollard: Albert Vos, Matthijs Buurman, Marc van Zanten en Evelien Meinders (Provincie Groningen)

Adviseurs WaterLANDS Eems-Dollard: Juul Limpens en Milena Holmgren (WUR, Universiteit Wageningen)

Communicatie WaterLANDS: Tim Smid (Provincie Groningen), Laoise Dillon (WaterLANDS, Dublin)